Szarvas Napok

Honlap Tartalomjegyzék
 

 

 

 

 

Tanácskozások
Nyelvi játékok
Beszedverseny
Előadóink
Támogatóink
Koszorúzás

 

A NYELVMŰVELŐ NAPOKRÓL

 

Először 1970-ben tartottak Adán Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokat. 2000-ben ünnepeltük a rendezvény 30. évfordulóját, s ebből az alkalomból egy kiadványt is megjelentettünk, amelyben összegeztük a rendezvény harmincéves történetét. A kezdeti időkben először kétévente, majd háromévenként rendezték meg a napokat, a 80-as évek elején pedig politikai okokból betiltották. 1993-ban alakult meg a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület, s ettől kezdve a rendezvény soha nem maradt el, noha nem egy alkalommal az egykori Jugoszláviában uralkodó állapotok miatt olyan helyzet állt elő, hogy már-már lehetetlenné vált a Szarvas-napok megtartása. Folyamatos gondot jelent számunkra az anyagi feltételek megteremtése, jóllehet az Egyesület  a Szarvas Gábor Könyvtárral és az adai önkormányzattal együtt szervezi a rendezvényt. Több helyen pályázunk, és emellett igen nagy segítséget jelentenek számunkra a helybeli vállalatok és magánszemélyek, a civil szervezetek.

 

Minden nehézség ellenére a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok az utóbbi évtizedben teljesedett ki igazán. A hagyományos események mellett - játékos nyelvi vetélkedő az általános iskolások számára, koszorúzási ünnepség, tudományos ülésszak - az utóbbi időben a középiskolások beszédművészeti vetélkedője, az irodalmi estek is a Szarvas-napok arculatának meghatározó részévé váltak. A tudományos üléseken neves magyarországi és vajdasági nyelvészek egész sora járt nálunk, több mint százan tartottak előadást.

 

A mintegy 12 ezer főt számláló Adán nincs is olyan ember, aki ne tudná, mikor vannak a Szarvas Gábor nyelvművelő napok. A rendezvény minden évben igen szép számú közönséget mozgat meg. 25-30 vajdasági iskolából - köztük Szabadkáról, Újvidékről, Temerinből, Óbecséről, Kanizsáról, Kikindáról, Horgosról, Tornyosról, Péterrévéről, Oromhegyesről, Adáról, Zentáról, Törökfaluból, Padéról, Kishegyesről, Moholról stb., valamint az anyaországból és Erdélyből - több mint félszáz  tanuló jelentkezik a játékos vetélkedőre, és színháznyi közönség, 400 szurkoló előtt versenyeznek.

 

Minden évben telt ház előtt bonyolítottuk le az adai városháza 100 személyes dísztermében a középiskolások beszédművészeti vetélkedőjét, s úgyszintén itt, szép számú közönség előtt tartjuk meg a tudományos ülésszakot. Rendezvénysorozatunkat figyelemmel kíséri a televízió, a rádió, a hazai és a külföldi sajtó. 1995 óta Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok címen minden évben megjelentetünk egy kötetet.

 

A Nyelvművelő Napok alkalmából sor kerül díjak is kitüntetések átadására is. A Szarvas Gábor-emlékérmet 1995-ben, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok 25 éves jubileuma alkalmából alapítottuk olyan személyek jutalmazására, akik kisebbségi viszonyok között a magyar nyelv és kultúra ügyéért fáradoznak. Ezzel is ösztönözni szeretnénk a vajdasági magyar művelődési életben tevékenykedők munkáját.

Dr. Hódi Éva

 

 

Képek a 2008-as Nyelvművelő Napokról

 

 

 

 

 

Képek a 2007-es Nyelvművelő Napokról

 

 

 

 

 

Képek a 2006-os Nyelvművelő Napokról

 

 

 

 

 

 

 

Honlap Tartalomjegyzék

Utolsó módosítás: 2006.11.02.