A magyar nyelv és művelődés évszázadai
A tudományos ülésszakkal folytatódott tegnap Adán a Szarvas Gábor-napok rendezvénysorozata

Tegnap kilenc órakor Ada központjában ünnepélyes keretek között megkoszorúzták Szarvas Gábor mellszobrát. A koszorúzási ünnepségen a művelődési központ nevében Szabó Szabados Ilona és Verica Mišović köszöntötte az egybegyűlteket, a hazai és a külföldi vendégeket. A város kiemelkedő nyelvtudósának szobra előtt elhelyezte a megemlékezés virágait és lerótta kegyeletét a helyi önkormányzat, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület - az adai Művelődési Központ - a Vajdasági Magyar Nyelvművelő Társaság - a Magyarok Világszövetségének Jugoszláviai Országos Tanácsa -, Nemesnádudvar - Zenta önkormányzata - Vadvirág Hagyományápoló Kör- és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség küldöttsége; valamint a jugoszláviai magyar nagykövetség kultúrattaséja.

    A koszorúzást követően a művelődési központ kiállítótermében Rajsli Ilona megnyitotta a magyar írásbeliségünk emlékeiből általa készített gazdag válogatást bemutató kiállítást.

    A magyar nyelv és művelődés év századai címmel tíz órakor vette kezdetét a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok szokásos tudományos ülésezése. A tudományos ülésszak résztvevőit a szervezőbizottság nevében Hódi Éva és Surányi Rudolf polgár- mester üdvözölték. A szakelőadásokat megelőzően adták át a tavaly, a 25. nyelvművelő napok - Szarvas Gábor születésének 100. évfordulóján - alkalmából alapított Szarvas Gábor Nyelv- művelő Napok emlékplakettet. A rangos kitüntetést ezúttal dr. Ágoston Mihálynak, az újvidéki Bölcsészettudományi kar Magyar Tanszéke nyugalmazott tanárának ítélte oda a bírálóbizottság.

    A Vajdasági Magyar Nyelvművelő Egyesület díját posztumus dr. Dávid Andrásnak, valamint Kovács Józsefnek ítélték oda, neki Kaszás Károly adta át a díjat. Balogh László Szeged város önkormányzata nevében üdvözölte a tanácskozás részvevőit, és köszönetet mondott mindazoknak, akik Adán ápolják a magyar nyelvet. A szervezőmunka elismeréseként Szeged város millecentenáriumi emlékplakettjét adományozta Hódi Évának és Szabó Szabados Ilonának. Ezután következtek a magyar nyelv és művelődés évszázadai témájára készült tudományos beszámolók.
                                                                                                                              Magyar Szó, 1996.X.13., vasárnap, (ger.)

 

Utolsó módosítás: 2006.11.02.