Moholra került a beszédverseny díja


Csütörtökön az adai községi képviselő-testület dísztermében hivatalosan is megkezdődtek a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok. Az első napi program a középiskolások beszédversenye és a korábban kiírt nyelvészeti pályázat eredményhirdetése volt.

    A késő délutánba nyúlt verseny és eredményhirdetés után, a háromtagú zsűri, dr. Molnár Csikós László, Vince Erzsébet és Nagypál Gábor úgy vélekedett, hogy a verseny a tavalyihoz képest tömegesebb volt, de az ennek arányába feltételezett, kimagasló teljesítmények meg el- maradtak.
A negyvenegy középiskolás versenyző Vajdaság úgyszólván minden részéből érkezett, de voltak Magyarországról, sőt Erdélyből is. A feladatuk két részből állt. Először egy otthon szabadon választott prózai, irodalmi szöveget kellett elmondaniuk, majd a zsűri által, közvetlenül a verseny előtt kiosztott szövegrészt kellett előadniuk, Sütő András Kórémuzsika című műve nyomán.

    Dr. Molnár Csikós László, a zsűri elnöke hirdetett eredményt. Az első díjat és a beszédverseny vándorser- legét Ambrus Kinga moholi középiskolás, a zentai gimnázium II. osztályos tanulója nyerte. Második lett Liszi Melinda Szabadkáról, a harmadik pedig Vágó Krisztina Csókáról. Különdíjasok Kurcinák Szilvia Temerinből és Sihelnik Csilla Topolyáról. Külön dicséretben részesült Veljin (sic!) Emina Szabadkáról és Mura Károly Újvidékről.

    Mi sem természetesebb, hogy az eredményhirdetés után az első helyezett, moholi Ambrus Kinga volt a legboldogabb és a riporter kérdésére válaszolva elmondta, hogy meglepetésként érte az eredmény, de most már nagyon boldog, hogy e rangos vetélkedőn a szakemberek is felfigyeltek a teljesítményére Szíve vágya, hogy az iroda- lomhoz közel álló, riporteri vagy újságírói pályára lépjen.

    A nyelvészeti pályázat beérkezett munkáit a dr. Molnár Csikós László, Csincsik Rózsa és dr. Hódi Éva össze- tételű bíráló bizottság értékelte, a díjakat pedig a következő pályázók kapták:

    A középiskolásoknál az Írni nehéz témára dolgozatával első Hallai Henrietta Zombor, második Matkó Bagi Béla Csóka, harmadik pedig Medve Ede Csóka.

    A felnőttek és az egyetemisták kategóriájában Az írott szó becsülete témában versenyeztek a jelöltek, és az első díjat Szloboda János kapta, Zentáról, a másodikat pedig Mészáros Zoltán, Törökkanizsáról. Harmadik díjat itt nem osztottak ki.

    A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rendezvényei keretében este író-olvasó találkozón vehettek részt az érdeklődők. Az est vendége Molnár H. Lajos szolnoki író volt. A verseny tegnap az általános iskolák 7. osztályos tanulóinak részvételével, játékos nyelvi vetélkedővel folytatódott A játékvezető dr. Szűts László Budapestről.
 

(Király János: Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok, Magyar Szó, 2002. október 12.)
 

Utolsó módosítás: 2006.11.02.