Mindenki győztes
Játékos nyelvi vetélkedő és író-olvasó találkozó a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok második napján

A tegnap délelőtti elődöntő 16 csapatából összesen 10 jutott az általános iskolák 7. osztályos tanulói számára rendezett játé- kos nyelvi vetélkedő délutáni döntőjébe. A színházteremben megtartott döntő mindegyik résztvevője végül is győztesnek érezheti magát, mert a Mirnics Zsuzsa, dr. Szűcs László (az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársa), Girizd Magdolna és dr. Csányi Erzsébet összetételű zsűri nem állapított meg rang- sort, és nem hirdetett első, második és harmadik helyezettet, hanem mindegyik csapatot valamilyen jutalomban részesítette.

    A szabadkai Jovan Jovanović Zmaj iskola csapata meghívót kapott a szolnoki Verseghy Ferenc nyelvművelő Táborba, és el- nyerte Szeged város plakettjét is, amelyet a város képviselője nyújtott át neki. Ugyanebbe a táborba kapott meghívót az adai Cseh Károly iskola első csapata és az újvidéki József Attila iskola csapata is, míg a szolnoki csapat a helyi Vadvirág Hagyományápoló Kör néprajzi táborába kapott meghívót. Az adaiak második csapata, a szabadkai VIII. rohambrigád iskola és a becsei Petőfi Sándor iskola csapatai könyvcsomagban és emléklapban részesültek. A szabadkai Ivo Lola Ribar iskola a Jó Pajtás könyvcsomagját nyerte el, a makói vendégek és a temerini Kókai Imre iskola csapata pedig a Fehér Ferenc Könyvbarátok Köre könyvjutalmát.

    - A délelőtti elődöntő írásbeli feladatok kitöltéséből állt, ennek eredményei alapján választottuk ki a csapatokat a délutáni döntőbe, amely jó hangulatban, a színpadon történő játékos versenyfeladatokkal és a közönség bevonásával telt elértékelt röviden dr. Csányi Erzsébet az eredményhirdetés után. A Szar- vas Gábor Nyelvművelő Napok második napjának utolsó eseménye a 18 órakor kezdődő író-olvasó találkozó volt, Fekete Gyula részvételével. Ma, a rendezvénysorozat utolsó napján koszorúzzák meg Szarvas Gábor mellszobrát (9 órakor) és nyitják meg a Nyelvemlékeink című kiállítást a Művelődési Központ kiállítótermében (9,30 órakor). 10 órakor kezdődik a képviselő-testület tanácstermében a tudományos ülésszak, melynek témája A magyar nyelv és művelődés év századai, este fél nyolckor pedig a színházteremben a szabadkai Kosztolányi Színház előadása zárja az idei Nyelvművelő Napokat.
                                                                                                                                  Magyar Szó, 1996.X.12., szombat, (i-P)

 

Utolsó módosítás: 2006.11.02.