Még sohasem voltak ennyien!

Visszatekintés a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok vetélkedőire
 

Az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokról készült beszámolók többsége általában a rendezvény protokolláris részét, a koszorúzást emeli ki, esetleg még a tudományos ülésszakról számol be. A tájékoztatási eszközökben sokkal kevesebb hely jut a közép- és általános iskolások részére szervezett vetélkedőknek, pedig azok is megérdemelnék a nyilvánosságot. Különösen az idén, amikor minden eddiginél tömegesebbek voltak, és Ada valamennyi testvérvárosa, a magyarországi Makó, Nád- udvar és Budapest XI. kerülete, valamint az erdélyi Gyergyóalfalu is képviseltette magát. Mellettük az anyaországból itt voltak még a celldömölkiek (hasonló jellegű vetélkedőjükön az adai diákok rendszeresen részt vesznek), valamint a szolnokiak, akikkel már több mint tíz- éves kapcsolatot ápolnak. Elöljáróban azt is érdemes elmondani, hogy a versenyzőket a helybeli gyermekek látják vendégül.
 

- Dr. HÓDI Éva, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnöke összegezte az idei tapasztalatokat:
 

- A középiskolások beszédművészeti versenyére, amelyhez hasonló az egész Kárpát-medencében nincs, évről évre egyre többen jelentkeznek, az idén negyvenen voltak. Tanáraik kíséretében Szabadka, Zenta, Becse, Ada, Újvidék, Topolya, Csóka középiskoláiból, a temerini Szirmai Károly és az újvidéki Petőfi Sándor Művelődési Egyesületből, valamint Budapest XI. kerületéből, Makóról, Hódmezővásárhelyről és az erdélyi Gyergyóalfaluból érkeztek a diákok. A jelentkezők otthon szabadon választhatnak egy magyar nyelvű prózát, amelynek a maximális terjedelme két perc lehet, és fejből előadják. Ezután kapnak egy újabb szöveget, mindannyian ugyanazt, tíz percig olvashatják, és emlékezetből kell elmondaniuk. A zsűri mindkét produkciót pontozza, és az összesített teljesítmény alapján születik meg a végeredmény. A díjazottak könyvjutalmának nagy részéről az Anyanyelvi Konferencia és a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület gondoskodott, az első és második helyezett pedig táborozáson is részt vehet. Mintegy tíz éve van vándorserlegünk, amely már Magyarországot is megjárta, ugyanis mindig a legjobb viszi magával, és egy évig az iskolájában őrzik.

    A beszédművészeti vetélkedőt az utóbbi évtizedben vezettük be, az általános iskolások játékos nyelvi vetélkedője viszont a rendezvény kezdetétől létezik. Ezen immár hagyományosan az általános iskolák hetedikesei vehetnek részt, iskolánként két-két tanuló. Korábban csapatot alkottak, mostanában viszont egyénileg mérik össze a tudásukat. Újabban annyian vannak, nagy örömünkre, hogy szükségessé vált az elődöntő is. Ebben egy tesztet kell kitölteniük, melyet a játékvezető, a budapesti Szűts László tanár úr, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- tudományi Intézetének tudományos főosztályvezetője állít össze, a zsűri viszont értékeli. Azok kerülnek a döntőbe, akik a legnagyobb pontszámot érik el. Az idén ötvennégy versenyzőnk volt Kikindáról, Becséről, Kishegyesről, Oromhegyesről, Martonosról, Adáról, Magyarkanizsáról, Moholról, Zentáról, Új vidékről, Szabadkáról; Péterrévéről. Ürményházáról, valamint Celldömölkről, Szolnokról és Makóról, Budapest XI. kerületéből, Nemesnádudvarról Gyergyóalfaluból. A könyvcsomag és a dicsérőoklevél mellett itt is táborokban való részvételt lehet nyerni. A külföldi gyermekeket az adai Vadvirág. Művelődési Egyesület látja vendégül, a vajdaságiakat viszont a szolnokiak, akik hat helyet biztosítottak számunkra, de az Anyanyelvi Konferenciától is kaptunk két táborozási lehetőséget.

    A játékos nyelvi vetélkedőre nem igazán lehet ké- szülni, jó nyelvérzékű, gazdag szókincsű tanulókat várunk. Egy kis segítséget nyújt azonban a kiadványunk, amely mindig tartalmazza a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok teljes anyagát, így az előző évi teszt1apokat is. Az érdeklődők tájékozódhatnak a feladványok jellegéről. Fontosnak tartjuk, hogy mindkét megmérettetés nyilvánosan, nagyközönség előtt zajlik a színházteremben, illetve a városháza dísztermében. Ez komoly erőpróba mind a versenyzők, mind a játékvezető számára. Mondhatom, hogy az idén is telt ház előtt zajlottak ezek a rendezvényeink- zárta összefoglalóját dr. Hódi Éva.

    Mivel a Hét Nap egy korábbi számában már közöltük, kik lettek a középiskolások beszédművészeti versenyének díjazottjai, most álljon itt az általános iskolások játékos nyelvi vetélkedője legjobbjainak a névsora is. A dr. Csányi Erzsébet (az újvidéki Magyar Tanszék tanára), Girizd Magdolna és Szűcs Erzsébet tanárnők összetételű bírálóbizottság döntése alapján első lett a szolnoki Szabó Franciska, második a szabadkai Maracsek Eleonóra, harmadik a szintén szolnoki Stuhl Anna. Különdíjban részesült Rab Irisz (Péterréve), Gere Natasa (Szabadka), Fock Adrienn (Budapest), Kiss Anett (Szabadka), Jávor Rebeka (Szabadka), Szollár Anna (Ada), Horváth Evelin (Szabadka) és Lajkó Miklós (Magyarkanizsa).
 

(wia): Hét Nap, 2002. november 6.)

Utolsó módosítás: 2006.11.02.