Molnár Csikós László

Mire szolgál az inkubátorház?

Magyarországon járva az embernek szemébe tűnhet egy különös felirat: „Inkubátorház”. Eleinte én is azt gondoltam, hogy baromfi tömeges gépi keltetését végző telepet jelölnek az inkubátorház főnévvel, ugyanúgy, mint a keltető állomás szókapcsolattal. Azonban nem erről van szó, hanem a kezdő vállalkozókat segítő épületről, amelyben bizonyos időre kedvezményes rezsivel és infrastruktúra-használattal működhetnek.

A legtöbb inkubátorház azt a célt szolgálja, hogy megteremtse a vállalkozói tevékenység elindulásához szükséges feltételeket, elsősorban jól felszerelt irodákat biztosít a kezdő vállalkozóknak. Az inkubátorház intézménye a szakmát szerzett fiatalok további biztonságát is szolgálhatja. Az inkubátorházban dolgozva készülhetnek a vállalkozói tevékenységre. 

Az inkubátorházaknak egy része nem is új épület, hanem meglevőnek felújított változata. Így az ózdi inkubátorház az egykori munkásőrlaktanyában nyílt meg. Nem tartozik a legnagyobbak közé, hiszen egy időben csupán 19 vállalkozás felkarolására alkalmas. A benne megforduló vállalkozók zöméből sikeres üzletember válik. Komáromban az egykori Frigyes kaszárnya adott otthont az inkubátorháznak. A beruházást az önkormányzat és a Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány közösen finanszírozta. Budapest önkormányzati testülete az egykori Mátyás-pincét huszonöt évre szóló ingyenes használatra átadta a vállalkozásfejlesztési alapítványnak, hogy inkubátorházat létesítsen benne.

A nyugat-európai régiók némelyike különböző programokkal segíti a leendő európai uniós tagországokba irányuló beruházásokat, a flamand régió például 3,6 milliárd forintnak megfelelő összeget különített el az úgynevezett Új-Európa Alapba, amely a közös vállalkozások finanszírozására szolgál úgy, hogy a visszaérkező pénzt mindig újabb és újabb vállalkozások vehetik igénybe. Az inkubátorház-programban is részt vesznek, amely kifejezetten a kisvállalkozásokat segíti. 

Az inkubátorház szó egyébként a -ház utótagú összetételeknek abba a csoportjába tartozik, amelyek üzleti vagy gazdasági létesítményre vonatkoznak: áruház, üzletház, zálogház, sörház, borház, tárház stb. Az áruház közismerten olyan nagy üzlet, amely osztályokra tagozódik, és tömeges kiszolgálására alkalmas. Az üzletház kereskedelmi vállalatnak, cégnek hagyományos megnevezése, ebben a jelentésében kezdett háttérbe szorulni, az elmúlt évtizedekben inkább olyan nagyobb épületre vonatkoztatták, amelyben főleg vagy kizárólag üzlethelyiségek vannak. A zálogház annak az intézménynek a neve, amely kézizálog (azaz valamilyen vagyontárgy) fejében pénzt kölcsönöz. A sörház nagyobb söröző régi megnevezése, a borház pedig présházat jelöl a népnyelvben (olykor palackozott bort árusító üzletre is utalnak vele). A tárház főnevet átvitt értelemben használja a választékos beszéd, szellemi értékek lelőhelyére, forrására vonatkoztatva. Régen raktárnak használt épület neve volt, a kincstár szinonimájaként már elavult.

Utolsó módosítás: 2006.11.02.