KIS NYELVÉSZEK HAJRÁJA

Igazi versenyhangulat alakult ki október 9-én Adán a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok gyermekrendezvényén. A huszonhárom általános iskola képviselte egész Vajdaságot: Újvidék, Temerin, Törökfalu, Szabadka, Zenta, Oromhegyes, no és természetes a helybeliek két csapata, és még sokan mások a délelőtti elődöntőben játékos, szellemes írásbeli feladatokat oldottak meg. A két-két fős hetedikes csapatnak főhetett a feje, mert egy másik kérdéscsoport erősen próbára tette a pajtások anyanyelvi felkészültséget, helyesírási készségét, nyelvi leleményét. Az írásbeli munkák értékelése a lehető legtárgyilagosabb volt: a bírálóbizottság tagjai (dr. Csányi Erzsébet, Girizd Magdolna és Mirnics Zsuzsa) nem tudták, kinek a munkáját pontozzák, mivel minden teszt1apon csak egy azonosítási szám szerepelt, amit csak a dél- utáni döntőre fedett fel dr. Hódi Éva a Napok szervezője. A délutáni döntő aztán már népes szurkolótábor előtt zajlott.

    A játékos nyelvi vetélkedőt Szűts László, a gyermekvetélkedő régi magyarországi játékmestere vezette. De hogy ízelítőt kapjatok ti is róla, milyen kérdésekben kellett kivágni a rezet, íme néhány példa. Mit gondoltok, ki dolgozik a tervintézetben? A megoldás: Ervin. És mit felejtett otthon Natasa? Tomatasakot. (Ugye tudjátok, miért?) És tudjátok-e, hogy mit mértek a rőffel, a vékával, a pinttel? Ilyen és más kérdések sorjáztak, és záporoztak a válaszok is.

    A verseny végén aztán, amikor is minden döntőbe jutott csapat kapott ajándékot, Szabó Szabados Ilona, a vetélkedő szervezője kihirdette a három fő jutalom nyertesét: a szolnoki nyelv- művelő táborba megy a nyáron a temerini Kókai Imre Általános Iskola csapata: Csorba Eszter és Gergely Barnabás, akiket a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok szervezői egy-egy könyvcsomaggal is megajándékoztak, ugyancsak a szolnoki táborba megy a zentai Emlékiskola két tanulója Barna Boglárka és Loboda Tímea, valamint a szabadkai VIII. Vajdasági rohambrigád Általános Iskola tanulói, Szekeres Ivóna és Petkovics Ármin. Az adai Cseh Károly Általános Iskola II. épületének csapata, azaz Horti Gábor és Csömöre Komélia a JMMT könyvcsomagját kapta, és részt vesz a nyáron a Vadvirág Hagyomány- ápoló Kör nyári táborában.


M. ZS. Jó Pajtás, 1998. nov. 5.

Utolsó módosítás: 2006.11.02.