Játék a szóval
 

Tizenhét csapat harmincnégy hetedikes tanulóját, no meg az őket felkészítő tanárokat látta vendégül Adán, pénteken a Cseh Károly Általános Iskola és a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok szervezőbizottsága, hogy az évenként sorra kerülő játékos anyanyelvi vetélkedőn kiderüljön: ki ismeri jobban anyanyelvét, ki a frissebb, a gyorsabb, a leleményesebb. A játékmester ezúttal is Szűts László budapesti egyetemi tanár volt, a bírálóbizottság tagjai pedig Csincsik Rózsa középiskolai tanár, Girizd Magda nyug. tanárnő és Mirnics Zsuzsa.

    Hogy a péntek és 13. a babonával ellentétben sokak számára nem szerencsétlen nap, ez mindjárt az elején kiderült. Annyi jutalom, díj várt kiosztásra, hogy a műsor végén alig akadt olyan versenyző, aki üres kézzel távozott, s még a közönség egy része is bezsebelhetett néhány ajándékot. De menjünk sorjában.

    A dél előtt a selejtezővel telt el. A pajtások egy frissiben érkezett teszt1apot töltöttek ki, amelyet a versenyvezető tanár állított össze. Volt abban ikerszó párjának keresése, szólások, helyesírási totó meg sok egyéb. Hogy jó volt a tanulók felkészültsége, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a tanulók hatvan- hetven százalékos eredménnyel oldották meg az írásbeli feladatokat. Persze voltak ennél jobbak, közülük kerültek ki a délután közönség előtt szóbelizők. Ezek: a zentai November 11-es az ugyancsak zentai Emlékiskola, a becsei Zdravko Gložanski és Petőfi Sándor iskola, az adai Cseh Károly, a szabadkai VIII. Vajdasági Rohambrigád és a moholi általános iskola tanulói, valamint a magyarországi vendégiskolák diákjai: a nagykőrösiek, a bonyhádiak és a makóiak.

    Népes szurkolóközönség előtt, öt fordulóban folyt le a délutáni szóbeli verseny. Sokáig kiegyensúlyozott volt a mezőny. A rokon értelmű szavakkal kapcsolatos kérdésekre minden csapat villámgyorsan és hibátlanul válaszolt, s az állati tulajdonságokat jelölő jelzők - mint például a farkaséhes, kutyahűség stb. - sem okoztak fejtörést, sőt a rím hívás is (eszed - v + eszed, öröm -k+öröm, kos-o+kos stb.) kiválóan ment minden csapatnak. Nagyobb fej töréssel jártak már az egy szó alatt két jelentés (jóravaló-testrész-derék stb.) típusú feladatok, meg a közmondáskereső (tervezgetéseink nem válnak valóra -Ember tervez, Isten végez). Igazán azonban a földrajzi nevekkel való játék tette próbára a versenyzőket, amely után a hazai csapatok - az adaiak kivételével - mind lemaradtak. A játékvezető egy helység rna használatos, nem magyar nevét mondta, ennek a magyar történelmi megfelelőjét kellett megtalálni. (Pl. Karlovac - Károlyváros, Eisenstadt - Kismarton, Oberwart - Felsőör, Levice - Lőcse stb.). Itt azután gyorsan kialakult a végső sorrend. Az első a ragyogóan helytálló adai csapat lett, a második harmadik és negyedik helyezett pedig: Makó, Bonyhád és Nagykőrös. (A csapat tagjai nyilván jóval többször hallhatták, vagy akár tanul- hatták is magyarul a fenti földrajzi neveket. Nálunk ez rázós dolog.) Az első három csapat jutalma a szolnoki nyelvi tábor, a negyedik helyezett csapat a Jó Pajtás nyelvművelő táborába megy júliusban Omoravicára.

    Az általános iskolások vetélkedőjén osztották ki a jutalmakat azon pályázat általános iskolás nyerteseinek is, melyet a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület Szarvas Gábor halálának 100. és a Nyelvművelő Napok 25. évfordulói a alkalmából hirdettek meg a szervezők, s mely az Édes anyanyelvem címet viselte. 1. díjat nyert: Bencsik Emese, Bácstopolya, Csáki Lajos Általános Iskola, 2. Mészáros Zsuzsa, Zenta, Emlékiskola, 3. Csányi Ákos, Ada, Cseh Károly Általános Iskola, Dicséretben részesült: Fehér Zsófia és Kósa Melinda, Mohol, Szén Balázs, Becse, Petőfi Sándor Általános Iskola. Az ajándékokat Hódi Éva, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok elnöke adta át.

    A bírálóbizottság díjakat osztott felnőtt és középiskolás kategóriában is. Egy nappal korábban, csütörtökön zajlott le a - sokak szerint nagyszerűen sikerült - középiskolai nyelvi vetélkedő is. Pénteken este Jókai Anna írónő találkozott az olvasókkal, szombaton pedig megkoszorúzták Szarvas Gábor szobrát, és megnyílt a Szarvas Gábor emlékkiállítás. Ezt követően neves hazai és külföldi vendégek részvételével tudományos tanácskozást tartottak Nyelvművelésünk múltja és távlatai címmel.


                                                                                                                                                (Jó Pajtás) 1995. okt.)

Utolsó módosítás: 2006.11.02.