Ironikus szemüveggel
Ismét lezajlottak Adán a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok

Különdíjat kapott a zentai Dévity Angéla és Kocsis Lívia, a szabadkai Szénási Komélia és a makói Komáromi Kittí. Első lett a becsei Simon Tibor, második az adai Barna Attila, harmadik pedig az újvidéki Göncz Anna. Őket kértem fel egy rövid beszélgetésre.

    - A szöveg kiválasztásakor mit tartotta tok a legfontosabbnak: a előadhatóságot, vagy az aktuális mondanivalót?

    Simon Tibor: Én ügyeltem arra, hogy legyen mondanivalója is. Sütő András szövege nagyon megragadta a figyelmemet, ugyanis a mai helyzetre ismerhetünk belőle. Arról szól - nem akarok politizálni, de muszáj -, hogy a magyar nyelvet meg kell tartani, a magyar szót ki kell mondani, még akkor is, ha tiltják.

    Barna Attila: Móricz Zsigmond írását tudom igazán átérezni. Már korábban is vele próbálkoztam.

    Göncz Anna: Karinthy Frigyestől mondtam egy humoreszket. Eldöntöttem, valami vidám dologgal jövök, mert tavaly úgy éreztem, hogy a kiválasztott komoly szöveggel nem értem el kel-lő hatást. Ez közelebb is áll hozzám, és jobban előadható.

    - A zsűri szerint a legtöbb mű kissé cinikus, ironikus volt, ami jó, mert ilyen a mai fiatalok érzésvilága.

    S. T.: Nem mindannyian nézzük cinikusan és ironikusan a világot, de éppen az én esetemben ez a kijelentés igaz. Nekem így könnyebb.

    B. A.: Én csak bizonyos esetekben vagyok ilyen, ha valaki megérdemli, hogy így viszonyuljak hozzá.

    G. A: A mai helyzet teszi, hogy ilyenek legyünk, hogy így nézzük a dolgokat.

    - Hogyan összegeznétek a vetélkedőt?

    S. T.: Én tavaly is részt vettem, akkor sokkal erősebb volt a mezőny. Voltak sokkal tehetségesebbek, akik az idén már nem jöhettek, mert kinőtték a középiskolát. Köztünk egyelőre nincsenek olyanok, akiket hozzájuk hasonlíthatnék. Nekem így könnyebb volt, de nem számítottam arra, hogy első leszek.

    B. A.: Egyetértek ezzel a véleménnyel, mert -  igaz, csak vendégként - tavaly is itt voltam. A szervezés viszont jó volt.

    G. A.: A visszamondandó szöveget találtam kissé nehéznek.
 

Utolsó módosítás: 2006.11.02.