Ha szóra nyitod ajkadat

"Érték a szó és hatalom,
Ezt ne feledd, hát légy igényes!

Durvaságra, szófacsarásra

Divat sose ragadjon téged. "

            (Molnár G. Judit: Ha szóra nyitod ajkadat...)

 

Ada község önkormányzat, a Szarvas Gábor Könyvtár és a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület az idén is megszervezte a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokat. A rendezvénysorozat beszédversennyel kezdődött a középiskolások számára, majd a budapesti dr. Szűts László irányításával játékos nyelvi vetélkedőt tartottak, amelyen az általános iskolák hetedik osztályosai vehettek részt.

    A középiskolások beszédversenyén negyvenegyen vállalták a megmérettetést, akik nemcsak Vajdaságból, hanem Erdélyből és Magyarországról is érkeztek. Feladatuk két részből állt: először egy szabadon választott prózát kellett elmondaniuk, majd a zsűri által közvetlenül a verseny előtt kiosztott szövegrészt - Sütő András: Kórémuzsika - előadniuk. A háromtagú zsűri (dr. Molnár Csikós László, Vince Erzsébet és Nagypál Gábor) az első díjat és a beszédverseny vándorserlegét Ambrus Kinga moholi középiskolásnak, a zentai gimnázium második osztályos tanulójának ítélte oda. Második lett Liszi Melinda Szabadkáról, a harmadik pedig Vágó Krisztina Csókáról. Különdíjasok Kurcinák Szilvia Temerinből és Sihelnik Csilla Topolyáról. Dicséretben részesült Veljin (sic!) Emina Szabadkáról és Mura Károly Újvidékről.

    A korábban meghirdetett nyelvészeti pályázat beérkezett munkáit a dr. Molnár Csikós László, Csincsik Rózsa és dr. Hódi Éva összetételű bírálóbizottság értékelte. A középiskolások körében az írni nehéz témára készült dolgozatával első lett a zombori Hallai Henrietta, második a csókai Matkó Bagyi Béla, harmadik a szintén csókai Medve Ede. A felnőttek és az egyetemisták kategóriájában Az írott szó becsülete témában versenyeztek a jelöltek. Az első díjat Szloboda János érdemelte ki Zentáról, a másodikat pedig Mészáros Zoltán, Törökkanizsáról. Harmadik díjat nem osztottak ki.


Ha szóra nyitod ajkadat,
Néped lelke fürdik a fényben,
Múltad és jövőd dala zeng,
Izzik, sugárzik a zenében.
         (Molnár G. Judit:Ha szóra nyitod ajkadat...)
 

(Th-a: Hát Nap, 2002. október 23.)
 

Utolsó módosítás: 2006.11.02.