Helyes és szép magyar beszéd

Az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő napok főbb eseményei

 

Szombaton zárult az idei Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rendezvénysorozat Adán. 35 éve rendeztek meg első alkalom­mal az Ada szülöttjéről, Szarvas Gáborról elnevezett nyelvművelő napokat. Kezdet­ben nem minden évben, de 1990 óta évenként és mindig a nagy nyelvész szülőhelyén, Adán tartják az évfordulós megemlékezést Ahogyan az elmúlt években, úgy az idén is a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület és könyvár szervezte meg a rendezvényt az adai önkormányzat közreműködésével.

A háromnapos nyelvművelő napok idei programját a helyes és szép magyar beszed témája köré csoportosították a szervezők. Ez volt a címe a szombati tudományos tanácskozásnak, és ehhez kap­csolódtak a nyelvművelő napok más programjai.

A rendezvényen az első két nap már hagyományosan az ifjúságé. Csütörtökön a középiskolások számára tartottak beszéd­versenyt, valamint ekkor került sor a nyelvészeti pályázat eredményhirdetésére a községi képviselő-testület dísztermében. Er­ről már beszámoltunk lapunkban. Pénteken pedig az általános iskolák 4-es 7. osztályos tanulói játékos nyelvi vetélkedőjére ke­rült sor a helyi Cseh Karoly iskolában és színházteremben. Az idén 27 vajdasági, valamint egy-egy makói és budapesti általános iskolából 54 diák nevezett be a játékos nyelvi vetekedőre. Az írásbeli selejtező alapján a legjobb tíz került be a szóbeli döntő­be. Az adai színházteremben 250 fős nézőközönség előtt válaszoltak a játékvezető, a budapesti Szűts László nyelvész kérdéseire. Dr. Katona Edit egyetemi tanár, Szűcs Ilona és Lakatos Éva magyartanárok alkotta zsűri döntése értelmében Víg Anna (Ma­gyarkanizsa) nyerte meg a versenyt, második helyen végzett Horváth Dóra (Budapest), Molnár Cábor Edina (Zenta) pedig harmadik lett. Serfőző Eszter (Zenta) érdemelte ki az Anyanyel­vi Konferencia, Barosi Esztella (Budapest) pedig a Szarvas Ca­bor Nyelvművelő Egyesület különdíját. A legjobbak értékes könyvjutalomban részesültek, a dobogósok emellett még a adai Vadvirág-táborban is részt vehetnek a nyáron. Újdonság, hogy az idén először a 4. osztályos községi kisiskolásoknak is szervez­tek játékos nyelvi vetélkedőt, melyet ugyancsak az általános iskolában rendeztek meg pénteken délelőtt. A játékmester Szűcs Ilona adai magyartanár volt.

A szép és helyes beszed volt a témája az idei nyelvészeti pályázatnak is. A pályamunkákat dr. Molnár Csikós László egyete­mi tanár, Csincsik Rózsa magyartanár és dr. Hódi Éva könyvtá­ros bírálta el. A középiskolásoknak és a felnőtteknek csütörtö­kön hirdettek eredményt, a kisiskolásoknak pedig a játékos nyelvi vetélkedő előtt. A középiskolások között csak dicséretet osztott a zsűri. Az újvidéki Csáki Beáta és a zentai Mészáros An­na részesült dicséretben. A felnőtteknél két első helyet osztott ki a bírálóbizottság. Az újvidéki Kovács József és a zentai Szlobo­da János végzett az első helyen, a hajdújárási Gajda Nóra pedig harmadik lett. Az adai Várkonyi Zsuzsanna dicséretben része­sült. Az általános iskolások között Krivek Gabriella (Szabadka) végzett az első helyen, Juhász Krisztina (Topolya) lett a második, Ambrus Andrea pedig a harmadik (Gyergyóalfalu, Románia).

Emellett csütörtök este Krnács Erika zentai előadóművész tartott irodalmi estet Balladafüzér címmel a Városháza dísztermében. Ugyanitt pénteken este Jókai Anna budapesti írónő tar­toll dedikálassál egybekötött író-olvasótalálkozót.

A résztvevők a rendezvénysorozat zárónapján, szombaton Szarvas Gábor mellszobránál emlékeztek a kitűnő nyelvészre. Dr. Szűts László beszédét követően a Szarvas Gábor Nyelvműve­lő Egyesület, a helyi önkormányzat, a városi könyvtár, a magyar nyelveszek, a Vadvirág Hagyományápoló Kör képviselői megkoszorúztak a nyelvész mellszobrát. A megemlékezés után Ninkov Kovacsev Olga művészettörténész, a Szabadkai Városi Múzeum munkatársa megnyitotta Almási Gábor szobrászművész retrospektív tárlatát a könyvtár kiállítótermében. A tudományos ülésszak ezután kezdődött a Városháza dísztermében. A konferencián kiváló hazai és magyarországi szakemberek tartottak előadásokat. Dr. Balázs Géza (Budapest) a mintaadó kiejtés esélyeit elemezte, dr. Molnár Csikós László (Ada, Újvidék) a szép és helyes beszédről szólt, dr. Szűts László (Budapest) az idegen nevek és szavak kiejtési gondjait mutatta be, Pásztor Kicsi Mária (Újvidék) pedig a vajdasági magyarok beszédével foglalkozott.

                                                               Csin. Magyar Szó, 2005. okt. 17.

 

 

.

 

Utolsó módosítás: 2006.11.02.