ANYANYELVÜNK ERÓZIÓJA ELLEN

Dr. Szűts Lászlóval, az MTA Nyelvtudományi Intézetének Főmunkatársával beszélgettünk a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok alkalmából

    Dr. Szűts László immár egy évtizede vezeti a nyelvi vetélkedőket az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokon, tőle kértünk rövid értékelést, mondja el tapasztalatait a vajdasági diákok anya- nyelvi kultúrájával, felkészültségével kapcsolatban.

    - Harminc éve rendezik a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokat, szinte a kezdetektől törzsvendége vagyok a rendezvénynek, amit annak köszönhetek, hogy rendszeresen én vezetem a diákok nyelvi vetélkedőjét, amit nagy örömmel és szívesen teszek. Két-háromévenként előadóként is szerepelek a tudományos ülésen. Nagyon szívet melengető érzés amikor hallom a gyerekeket, hogy magyarul játszanak a szókincsünkkel, a rokon értelmű szavakkal, szólásokkal. Azt tapasztalom, hogy akik részt vesznek a nyelvi vetélkedőn - mind a pedagógusok, mind a tanulók - valóban szívügyüknek tekintik azt, hogy törődjenek a magyar nyelvvel, a magyar kifejezéskészlettel és saját szókincsüket is fejlesszék.

    Persze azért megfigyelhető bizonyos változás például a helyes- Írás tekintetében! A szólás ok és közmondások kicsit háttérben vannak szorítva a nyelvtan órákon. Hozzá kell tennem, hogy ez nemcsak itteni tünet, Magyarországon is tapasztalom ezeket a jelenségeket, mert a mai fiatalok a video- meg a TV -kultúrán nevelkednek. A video-klipekben meg a televízióban látható filmekben, főleg ha azok zöme amerikai, nemigen szerepelnek magyar szólások és közmondások. Nem a legépületesebb magyar nyelvet használják ezekben a filmekben.

    Az olvasás lenne a legfontosabb, hogy ezáltal a gyerekek gazdagíthassák szókincsüket és így lelassíthatnánk az anyanyelvünk erózióját. Persze nem könnyű kalandregényekre vagy krimi történetekre gondolok, hanem a klasszikus szépirodalomra, ifjúsági regényekre, Móra Ferencre, Tömörkényre, Jókaira stb. ezt szeretném, ha terjedne, ezt szeretném népszerűsíteni, hiszen az anyanyelv az, ami összeköt bennünket a Kárpát-medencében. Ez a mi nemzeti kultúránk legfontosabb része éppúgy, mint a himnusz vagy a lobogó. A nyelv az, ami mindenképpen hozzátartozik ahhoz, hogy magyarok vagyunk, magyarul beszélünk, írunk és gondolkodunk.

    Már tíz éve vezetem a nyelvi vetélkedőket, és ha nem is ugyan- olyan, de hasonló típusú feladatokat kell megoldani. Idén tavasszal jelent meg egy könyvem Szójátéktár címmel, ez kifejezetten kérdéseket és feladatokat tartalmaz vetélkedők szervezői számára. Ha valaki ebből készül versenyre, és így ér el jó helyezést, az megérdemli, mert több mint 2000 kérdést gyűjtöttem össze. Az idén nagyon meg voltam elégedve, ez alkalommal az átlagosnál valamivel jobban szerepeltek a diákok, látszik, hogy készültek és foglalkoznak velük a tanáraik - mondta Szűts László.


Magyar Szó, 1999. október 12., kedd


 

Utolsó módosítás: 2006.11.02.